islandia-8cud-świata

strona islandia-8cud-świata wykonana w Joomli

Ekstremalne potrawy, które można zjeść w Islandii:

1. Swid – owcza głowa:
Svid to połowa baraniej głowy, wypatroszona z mózgu, ale z zostawionymi oczami, zębami i językiem. Głowizna jest gotowana, a przed podaniem traktowana dodatkowo ogniem. W smaku przypomina golonkę, ale nie smak jest tutaj czynnikiem odrzucającym.

2. Hakar - sfermentowany rekin:Hakarl  to najsławniejsza islandzka potrawa pochodzenia morskiego. Głównym składnikiem jest tutaj rekin grenlandzki, którego mięso poddawane jest fermentacji gnilnej. Mięso tęchnie przez okres ok. 6 miesięcy, potem poddane zostaje procesowi wędzenia. W przewodnikach turystycznych można napotkać na podrasowaną formę przygotowania tego mięsa – rekin zostaje zakopany w ziemi na kilka miesięcy.

3. Hvalsplik – stek z wieloryba Hvalspik to danie z mięsa wieloryba.  Na islandzkie stoły wieloryb trafia w postaci steków lub sashimi. Surowy stek jest krwiście czerwony i spożywany jest jak klasyczne sushi czyli z wasabi i sosem sojowym. Stek natomiast poddawane są obróbce termicznej podobnej do tej jaką traktuje się wołowinę. Stek smakuje trochę jak ryba, trochę jak wołowina.

Login Form

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.